Hamarosan itt a Húsvét, sokunkat foglalkoztat, hogy mit készítsünk, milyen finomsággal lepjük meg a családunkat. A Húsvéthoz hozzátartozik a tojáslikőr, ez ihlette ezt a bonbont, amelyet a felnőtt locsolóknak adhatunk a piros tojás mellé.
A recept a Kifőztük magazin Húsvéti (2011. április) számában jelent meg. Letöltés itt.
Tojáslikőrzselés-marcipános bonbon
Hozzávalók:
a külső burokhoz:
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 55%-os),
a fehér krémhez:
5 dkg fehér csokoládé,
5 dkg marcipánmassza,
0,5 dl tejszín
a tojáslikőrzseléhez:
1 dl tojáslikőr,
2 kiskanál zselatin.
Elkészítés: a külső burokhoz először temperáljuk a csokoládét. Az étcsokoládé felét gőz fölött kis edényben felolvasztjuk. Amikor teljesen felolvadt, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládé másik felét, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Kis ecset segítségével a bonbonformát kétszer kikenjük, a kenések között hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a fehér krémet. A tejszínt egy percig forraljuk, majd beletördeljük a fehér csokoládét, és belereszeljük a marcipánt; addig keverjük, amíg minden fel nem olvad. Hagyjuk hűlni, majd kicsi műanyag zacskóba töltjük, amelynek előzőleg levágtuk a sarkát. A bonbonformát kivesszük a hűtőből, és a mélyedéseket körülbelül félig töltjük a fehér krémmel. Ismét hűtőbe tesszük.
A zseléhez picit megmelegítjük a tojáslikőrt. Föloldjuk benne a zselatint, majd átszűrjük, hogy az esetleges csomókat elkerüljük. Ezt is hagyjuk hűlni, de csak addig, amíg még folyós állagú. A hűtőből kivett formába kiskanállal töltünk a zseléből, vigyázva, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük ismét hűtőbe, amíg a zselé picit meg nem köt.
Ekkor a maradék csokoládét újra felmelegítjük, és kiskanállal adagolva rákanalazzuk a tetejére, a maradékot habkártyával lehúzzuk. 1-2 órára hideg helyre tesszük, majd kifordítjuk a bonbont a formából. Papírkapszliba téve tálaljuk.Tipp: ha nincs tojáslikőr, akkor másfajta likőrrel is kipróbálhatjuk.
Közben elkészítjük a fehér krémet. A tejszínt egy percig forraljuk, majd beletördeljük a fehér csokoládét, és belereszeljük a marcipánt; addig keverjük, amíg minden fel nem olvad. Hagyjuk hűlni, majd kicsi műanyag zacskóba töltjük, amelynek előzőleg levágtuk a sarkát. A bonbonformát kivesszük a hűtőből, és a mélyedéseket körülbelül félig töltjük a fehér krémmel. Ismét hűtőbe tesszük.
A zseléhez picit megmelegítjük a tojáslikőrt. Föloldjuk benne a zselatint, majd átszűrjük, hogy az esetleges csomókat elkerüljük. Ezt is hagyjuk hűlni, de csak addig, amíg még folyós állagú. A hűtőből kivett formába kiskanállal töltünk a zseléből, vigyázva, hogy maradjon hely a bonbon lezárásához. Annyi időre tesszük ismét hűtőbe, amíg a zselé picit meg nem köt.
Ekkor a maradék csokoládét újra felmelegítjük, és kiskanállal adagolva rákanalazzuk a tetejére, a maradékot habkártyával lehúzzuk. 1-2 órára hideg helyre tesszük, majd kifordítjuk a bonbont a formából. Papírkapszliba téve tálaljuk.Tipp: ha nincs tojáslikőr, akkor másfajta likőrrel is kipróbálhatjuk.
Nagyon pazar!!
VálaszTörlésSzeretném!:-)
VálaszTörlésEdó!
VálaszTörlésKÖszi szépen:_))
Nelli!
Akkor el kell készíteni:-)))
Neked ez már megy:-)
Gesztenye, a tojástartós csomagolás szuper ötlet, nagyon tetszik!!
VálaszTörlésMinden bombonod fantasztikus, de a tojáslikőrös még a többit is lekőrözi, a színespapíros tálalás meg egyszerűen csodás.:)
VálaszTörlésMennyire kis guszta
VálaszTörlésCitromhab!
VálaszTörlésKöszi, nekem is a tojástartós tetszik:-))
Aliz!
Köszi, nagyon kedves vagy:-))
Bianka!
Köszi neked is :-)))
Szia Gesztenye!
VálaszTörlésAjándékba fogom elkészíteni ezt a tojáslikőrös és a zserbógombócos receptedet, remélem nem bénázom el... Ha sokat csuklasz a napokban, akkor én leszek az oka :-)) Ha sikerül és ízleni fog, közzétehetem ezeket a blogomban az oldalaidra való hivatkozással?
Egyébként a tojáslikőrös bonbonhoz szerinted jó lehet a bolti bonbonok műanyag tartója formának? Vagy csak a szilikonosból jön ki?
Válaszod előre is köszi!
Legyen szép napod!
Üdv: dszisza
http://dszisza.blogspot.com/
Szisza!
VálaszTörlésTermészetesen közzéteheted hivatkozással:-))
Remélem sikerülni fog, ha segíthetek szóljál.
Nem tudom milyen formára gondolsz, de már én is készítettem a toffifee dobozába bonbont. Ha biztosra akarsz menni, akkor inkább szilikonosba készítsd.