2011. március 26., szombat

Karamellás- marcipános óriás bonbon


A napokban Tücsök Bogárnál olvastam a karamell egyszerűbb készítési formáját, ami tubusos sűrített tejből készült. Ki is próbáltam, elsőre kicsit hígabb lett, mint gondoltam, aztán Tücsök Bogár tanácsára visszatettem még a gázra, hogy sűrűbb legyen. Nagyon finom lett és már tudtam is, hogy mit készítek belőle. 
Erinaceánál láttam, hogy muffin formában készített tallérokat. Köszi az ötletet itt is. Gondoltam, hogy én is kipróbálom, találtam is hozzá egy margarétás muffin formát. A tetején a szirmokat kikentem egy kis fehér csokival és arra ment az étcsokoládé. A fénykép nem adja vissza annyira, de nagyon érdekes lett a teteje ettől. Nem egy könnyű formát választottam, mert hullámos a széle és jobban kellett figyelni, hogy mindenhol egyformán legyen kikenve. Tetszett a forma, sikerült is az óriás bonbon, de azt hiszem maradok az apróbb formáknál. Itt ugyanis, hogy a kifordításnál ne pattanjon el a bonbon, ezért vastagabbra készítettem az alját és a lezárást is. Ettől valóban egy óriás bonbon született. Lehet még kipróbálom egy kisebb formával, viszont nagyon finom lett. 6 darab óriás bonbon lett ebből a mennyiségből.

Karamellás-marcipános óriás bonbon

Hozzávalók:
a külső burokhoz:
15 dkg étcsokoládé

a krémhez :
10 dkg karamell krém
5 dkg fehér csokoládé

6 dkg marcipán.

Elkészítés: a fehér csokoládét felolvasztottam és egy kis ecset segítségével a szirmokat kihúztam vele. 
A karamellkrém leírását később beírom, addig is Tücsök Bogárnál elolvashatjátok. Ehhez a krémhez hozzákevertem a fehér csokoládét, addig kevertem, amíg felolvadt, majd hagytam hűlni.
A külső burokhoz temperáltam a csokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra és a forma aljába tettem 2 kiskanál csokoládét, majd egy ecset segítségével az oldalát is kb. fél cm magasan kikentem, majd hűtőbe tettem pár percre. Másodszor már csak az oldalát kenetem ki és ismét hűtő.
Ezután 2 kiskanál karamell krémet tettem a formába . 
A marcipánt 6 egyenlő részre vágtam és akkorára formáztam, mint a muffin forma, majd a karamell krém tetejére tettem. 
A csokoládét újra temperáltam és lezártam vele a bonbont, ismét hűtőbe tettem kb. 2 óra hosszára. Utána megfordítottam a formát, a rugalmas formának köszönhetően picit széthúzogattam a  szilikont és kinyomtam belőle a bonbont.



19 megjegyzés :

  1. Nagyon szépek lettek, és isteni lehet a töltelék is, nagy karamellfan vagyok! Vicces, épp most láttam Emőke fotóját fb-on, ő is ebben a formában csinálta a bonbont :) Én meg nagy örömömre rájöttem, hogy pont ilyet vettem az aldi akciójában, csak persze az is Pesten vár egy hónapja, de jövő héten megyek haza úgyhogy majd én is bevetem :) Az a muffinforma, amit én használtam, sokkal kisebb (egy rendes muffinpapír pl. nem is fér bele, csak ha a szélét kicsit meghajtogatom), így azt elég volt nekem egyszer kenni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett ezzel a karamellás töltelékkel!:)

    VálaszTörlés
  3. Óh, az én karom erős, elbírna egy ilyen óriás bonbonnal :-)))

    Mesebeli lett, a második képedet imádom!

    VálaszTörlés
  4. Csokifüggő vagyok..., itt a helyem! :-))

    VálaszTörlés
  5. Elfogadnék most egy ilyen virágot!Annyira szeretem a karamellt.

    VálaszTörlés
  6. :)))) A tiéd is szép lett!! :D:D

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű lett és az ízek..legalábbis a képzeletemben..

    VálaszTörlés
  8. Hú, nagyon szépek és a karamellért én is odavagyok!

    VálaszTörlés
  9. Húha, ez aztán jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  10. Ez nagyon szép lett! Az ízét teljesen el tudom képzelni és semmi mást nem tudok mondani, mint hogy: KÉÉÉÉREEEK ! :))

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szép, tavaszias finomságok!
    Nekem is van ilyen formám, de még szűz. :)

    VálaszTörlés
  12. Gesztenye,gyönyörűek lettek,és tényleg a második fotó az nagyon ott van:)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszta és olyan szép.Én is karamellfan vagyok{többek közt :-)}azt hiszem megbírkóznék vele.

    VálaszTörlés
  14. Olyan jól néznek ki! Óriási gyönyörűség.

    VálaszTörlés
  15. Olyan szép hogy kár megenni, mégis ellenállhatatlan - befalnám. :)

    VálaszTörlés
  16. Erinacea!
    Jót nevettem én is, majdnem egyszerre tettük fel:-))
    A karamell krém csodás lett:-)

    Erika!
    Igen, a krém valami csoda:-))

    Chef Viki!
    Nagyon klassz, de egyszerre sok az óriás bonbon:-))

    Bogyó!
    Üdv. a blogban, szívesen látlak máskor is:-)

    Nelli!
    Próbáld ki, sikerülni fog:-)

    Emőke!
    Láttam, nagyon szép a tiéd:-))

    Életünk...!
    Nagyon finom volt:-)

    Elif!
    Mi is nagyon szeretjük a karamellt:-))

    Mariamm!
    KÖszi, kedves vagy:-)

    Tücsök Bogár:-)
    Még most is van belőle. Köszi a karamell receptet, nagyon jól sikerült:-)

    Bianka, Szemirámisz!
    Köszi, kedvesek vagytok:-)

    Zsuzsa!
    Egy próbát megér, én sem sütöttem még benne semmit:-)

    Ditta!
    Köszi a kedves szavakat:-))
    A fotóval még mindig nem vagyok megelégedve:-)

    Belly!
    Egyre többen vagyunk karamellfanok:-) Ennek örülök:-)

    Dia!
    Köszi, kedves vagy:-)

    Lily!
    Azért mi mégis ettünk belőle, mert olyan finom:-))

    VálaszTörlés
  17. Karamellás bonbont már készítettem.

    VálaszTörlés