2011. március 17., csütörtök

Aszalt epres-kókuszos bonbon - VKF 41!


Nagyon örültem a témának, amit Mézigörl, a VKF 41. fordulójának háziasszonya írt ki. Nevéből adódóan mi is lehetett volna más, mint a méz.
Miért is a mézet választotta? (idézet a blogjából)
"...a méz csupa napsugár és napfény, amire az ember egészségének nagy szüksége van."
(Ignácz Sándor, 1943) 
Szeretjük a mézet, a bonbonokhoz is több esetben használom. 
Pár napja aszalt gyümölcsöket vettem, többek között aszalt epret is, bár akkor még nem kifejezetten bonbon készítés miatt. A férjem ugyanis előszeretettel tesz különböző aszalványokat a törkölypálinkába. Mivel még nem ettem aszalt epret, kíváncsiságom odáig fajult, hogy felbontottam a csomagot és megkóstoltam. Mit mondjak, nagyon finom volt és tudtam, hogy nem a pálinkába fogja végezni rövid pályafutását. Már csak egy kis hozzá passzoló alkoholt kellett találni, amiben meg tud fürdeni és egy kicsit ázni. Aki keres az talál, zsindelyes szamóca pálinka, mely már jó ideje ott lehetett a bárszekrénybe, pont jónak mutatkozott. Ebben áztattam 2 napig. Én ugyan nem iszom szeszt sosem, de ezt a pálinkával átitatott epret meg tudtam volna enni azonnal. A pálinka átvette az aszalt eper édes ízét és a végén olyan volt, mint egy erős likőr, szóval isteni. Ezt képzeltem bele a bonbonba. A fehér csokis-kókuszos krémbe pedig méz került a kiírás szerint. A félbevágás miatt a próba is meg volt, mondhatom igen csak ütős lett a bonbon. Egy új bonbon formába készült a csoki, amellyel meg is gyűlt a bajom, mert nem a szokásos ecsettel kenés módszerrel készült. Na de erről majd máskor. Nem is sikerült olyan jól, van még mit javítani a technikán.  Ebben a formában 21 db bonbon lett. A nagysága: 2x3 cm-es és 1,7 cm magas.

Aszalt epres-kókuszos bonbon -  VKF 41!

Hozzávalók:
a külső burokhoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 75%-ost használtam),
a kókuszos krémhez:
10 dkg fehér csokoládé,
4 dkg kókuszreszelék,
1 dl kókusztej,
1 evőkanál méz,

szükséges még:
10 dkg aszalt eper (itt pár szem valahogy eltűnt:-)),
1 dl pálinka (most zsindelyes szamóca pálinka volt).

Előkészítés: : az aszalt epret 2 napra beáztattam a pálinkába, majd kisebb hasábokra vágtam (akkorára, hogy hosszában végigérje a formát). 

Elkészítés: először a kókuszos krémet készítettem el, mert le kell hűteni.. A kókusztejet 1 percig forraltam, majd beletördeltem  a fehér csokoládét és addig kevertem, amíg felolvadt. Hozzátettem  a kókuszreszeléket, jól elkevertem és egy kis tálban, hűtőbe tettem.
Közben temperáltam az étcsokoládét. A csokiolvasztó kis gépemben felolvasztottam a csokoládé felét a 2. fokozaton, ez kb. 40 foknak felel meg, majd kikapcsoltam a gépet és hozzátördeltem a maradék csokit. Addig kevertem, amíg elolvadt, ekkor a hőmérséklete kb. 28 fokos. Ez azért szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.  Ezután újramelegítettem kb. 33 fokra. A polikarbonát forma mélyedéseit teljesen tele öntöttem csokoládéval és addig hagytam dermedni, amíg a szélén picit sötétebb lett a csoki. Ekkor megfordítottam a formát, egy tál fölé tartottam és a felesleges csokoládét kicsöpögtettem a formából. A tetejét habkártyával húztam simára. Hűtőbe tettem kb. 20 percre, majd kivettem és a kókuszos krémmel kb feléig töltöttem. A feldarabolt eper darabot nyomtam a közepébe, vigyázva, hogy maradjon hely a lezáráshoz is.  Ismét hűtőbe tettem kb. 20 percre. A megmaradt csokoládét újra temperáltam és a hűtőből kivett bonbonok tetejére a csokoládét rácsurgattam. Ismét habkártyával húztam le a felesleget.  Újra hűtő legalább 1-2 órát és utána kifordítottam  a formából.



18 megjegyzés :

  1. Jól néz ki, és milyen finom lehet !
    Az aszalt eper kókusszal párosítva...nyami!

    VálaszTörlés
  2. Erika!
    Nekem először furcsa volt, mert ilyen összeállításban még nem ettem, de nagyon jól sikerült:-))

    VálaszTörlés
  3. De kis édesek! :) Szerintem is szuper a párosítás!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép a formád, olyan igazi bonbonos. :)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép, és csoda finom!!! Szívesen elcserélném veled, mondjuk a tegnapi pogácsámra.:))

    VálaszTörlés
  6. Na, Gesztenye, most aztán irigykedem! :) Én már három hete megvettem a polikarbonát formát, de amilyen peches vagyok, pont egy nappal azután érkeztek meg, hogy elutaztam Heidelbergbe :((( Így most Anyánál várnak, pedig már nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen vele dolgozni! A bonbonod nagyon szép lett, én még a páleszes epret magában is simán megeszegetném :) Végül hol vetted a formát?

    VálaszTörlés
  7. Gesztenye!

    Sztem nagyon szép lett!!! Első nekifutásra meg pláne.
    Lefordítottad a formát, hogy kicsepegjen? Így oszlik el egyenletesen a csoki a burok tetején az oldalsó részein.
    (Válaszoltam a kérdéseidre)

    VálaszTörlés
  8. Most olvastam végig, bocs. Szóval, mikor kicsepegteted belőle a csokit, utána pár percig hagyd lefordítva, hogy egyenletesen szétterüljön a formában mindenhol a csoki. Különben a teteje vastag, a szélei meg vékonyak lesznek. Utána tedd csak hűtőbe.
    (azt hiszem most már mindent leírtam, amire időközben rájöttem:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli, Ami, Tatin!
    Köszi, kedvesek vagytok:-))

    Gizi!
    Lehet róla szó, még majdnem mind meg van:-))

    Erinacea!
    A forma nagyon régóta tervben volt, de hát ugye az ára...:_)
    Most viszont sikerült elég jó áron az Écsy Kft-nél venni és nagyon örülök neki, még akkor is, ah nem voltam a bonbonnal megelégedve. Egész másként kell vele dolgozni.
    Vianne és Wagner Bea segített,( itt is köszönet érte), így talál könnyebb lesz.
    Remélem neked is tetszeni fog a forma.

    VálaszTörlés
  10. Vianne!
    Már el is olvastam és nagyon szépen köszönöm a segítséget, hétvégén új próba következik.
    Azt hiszem most menni fog.
    Köszi még egyszer, nagyon kedves vagy:-)

    VálaszTörlés
  11. Fantasztikus mint mindig,nagyon tetszik a forma!:-)

    VálaszTörlés
  12. Ez is nagyon fincsi lehet, mint az összes többi is! Nézz be hozzám egy kis meglepetés vár!

    VálaszTörlés
  13. Bianka!
    Nagyon köszi:-))

    Ditta!
    Örülök, hogy tetszik, nekem is :-))) KÖszi!

    Panna!
    Köszi szépen, már meg is néztem:-))

    VálaszTörlés
  14. Zsuzsa írta...

    Szépek lettek az új formában készült bonbonjaid! És ez az íz-párosítás is klassz! :)
    Díj helyett valami mással szeretnélek meglepni, de nem találtam az elérhetőségedet.

    VálaszTörlés
  15. Hű de klassz, erről jól lemaradtam...
    Majd less be hozzám meglepiért! ;)

    VálaszTörlés
  16. ez nagyon jó, most meg is enném!!! és igen, az epret is simán magában is, akár! :D :D :D
    elkészültek az enyémek is, már feltettem a blogba is! Örültek neki nagyon!!!

    VálaszTörlés