2011. január 9., vasárnap

Kávés-narancsos bonbon


Minden nap képes lennék csokit gyártani, de ennyi csokit nem lehet enni, mert ugye az hizlal:-)))
Ezután is fogok készíteni, de csak egy-egy fajtából pár darabot, amikor rám tőr a csoki ehetnék:-))
Szeretem a kávéízű csokit, a narancsos csokoládét, ezt most ötvöztem, nagyon finom lett. Mondjuk nem tudtam szépen elvágni, de nem szépségversenyre készült:-))

Kávés-narancsos bonbon


Hozzávalók: 

a krémhez:
5 dkg jó minőségű étcsokoládé ( 55 %),
1 evőkanál feketekávé,
0,2 dl tejszín,
1 evőkanál kandírozott narancshéj,

a külső csokiburokhoz:.

10 dkg jó minőségű étcsokoládé.

Elkészítés: először a krémet készítem el. A tejszínt 1 percig forralom és beletördelem a csokoládét, majd hozzákeverem a kávét és végül a kandírozott narancshéjat. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a krém hűl, addig a csokiolvasztó gépemben megolvasztom a külső burokhoz az étcsokoládé felét kb. 40 fokra. Ez nálam a gép 2. fokozatát jelenti. Ezután hozzáteszem a maradék étcsokoládét és többször átkeverve hagyom felolvadni. Ekkor a csokoládé hőfoka 27-28 fok kell legyen. Ezután újra felmelegítem, de csak 32-33 fokra. Ekkor alakul ki a csokoládé kristályszerkezete és ezzel tudjuk elérni, hogy finom roppanós legyen a csokoládé és szép fényes. Ezzel a csokival kenem ki a formát kétszer, közte a hűtőben pihen. Én nem teszem a mélyhűtőbe, csak a sima hűtőbe. A második kenés után a krémmel megtöltöm a formát, de csak annyival, hogy legyen hely a lezáráshoz. Ismét hűtőbe teszem, majd kb. fél óra múlva a maradék étcsokoládéval lezárom. Megint hűtő, majd ha kész kifordítom a formából és már lehet is kóstolni.

10 megjegyzés :

  1. Ó, miért is kéne elvágni, ha csak úgy hamm, be lehet kapni az egészet?

    Kávé, narancs, csoki egy falatban = Paradicsom :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a narancs-kávé párosítás!

    VálaszTörlés
  3. Chef Viki!
    Csak a fénykép kedvéért vágtam el:-))

    VálaszTörlés
  4. Bianka!

    KÖszi, kedves vagy!
    Itt is gratulálok az év bloggere díjhoz, igazán megérdemled:-))

    VálaszTörlés
  5. Mézeskalács!
    Aki szereti mindkettőt, annak ez is bejön::-)))

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye ez az íz kombináció,hmm,de meg enném,mit számít fogyókúra,nem lehet ilyennek ellen állni:-)

    VálaszTörlés