2010. november 30., kedd

Birsalmasajtos - marcipános bonbon


Két hete készítettem birsalmát, igaz már akkor is jó magas ára volt a birsalmának. Aztán lassan elkezdett "párologni", gondoltam veszek még birsalmát, hogy kitartson karácsonyig. Kértem a zöldségesemet, hogy ugyan hozzon már nekem pár kilót, aki megkérdezte, hogy a 950 Ft-os árat nem tarom-e soknak kilójáért...de...soknak tartom...sőt disznóságnak. Így aztán nem lesz karácsonykor birsalmasajt, mert a mostanit felhasználtam ennek a csodás bonbonnak a készítéséhez, amit nem bántam meg. Az ötletet Citromhabnál láttam, az eredeti recept megtalálható itt . Köszi a receptet itt is. Én nem magam készítettem a marcipánt, még nyáron hoztam Ausztriából, ezzel dolgoztam. Citromhab dekor cukor ceruzával készített rá mintát, ami nagyon tetszett és mivel volt itthon, valamikor vásároltam, de még nem próbáltam ki, gondoltam itt az ideje ennek is. Meg is küzdöttem vele, kicsit ügyetlenül ment, hiába tettem meleg vízbe, nehezen tudtam vele dolgozni. Hol vastag lett, hol állandóan kihagyott a ceruza. A bonbon nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. A birsalma recept itt található.

Birsalma sajtos - marcipános bonbon

Hozzávalók:

kb. 25 dkg marcipánmassza,
25 dkg birsalma sajt,
20 dkg étcsokoládé (75 %-t használtam),
2 gr porított kakaóvaj
dekor cukor ceruza.

Elkészítés: a marcipánmasszát kb 15x15 cm-es kockára nyújtottam, egy fém krémes keretbe tettem, majd befedtem a birsalma sajttal.  Még  a keretben 5x5 kockára vágtam. A mártogatáshoz a csokoládét temperáljuk.  A csokoládét gyöngyöző vízgőz fölött egy kis fém edényben felolvasztjuk, vigyázva, hogy kb. 40-45 fok fölé ne menjen a hőmérséklete. Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hagyjuk hűlni 35 fokra. Ekkor hozzákeverjük a porított kakaóvajat (10 dkg csokoládéra vetítve 1 g-ot kell számolni), majd tovább keverjük, amíg el nem éri a 31-32 fokot. Erre azért van szükséges, mert így alakul ki a csokoládé kristályszerkezete szép fényes roppanós marad a csokoládé.
A felvágott kockákat a temperált csokoládéba mártottam egy villa segítségével. Sütőpapírra tettem és amikor a csoki megkötött, akkor a dekor ceruzával masnikat rajzoltam rá. Csokikapszliba tettem és fémdobozba rakva várja a karácsony estét.

2010. november 29., hétfő

Zserbó gombóc




A zserbót, mint süteményt nem nagyon kedvelem. Amikor ezt a receptet először olvastam nem igazán fogott meg, de aztán láttam, hogy annyi gasztrotündér kipróbálta és mindenki dicsérte, hogy én is elkészítettem. Nos nem csalódtam én sem benne, nagyon finom volt. A sárgabarackot egy picit száraznak éreztem, ezért a hétvégén főzött birsalmakompót levét és egy kis rumot használtam a beáztatáshoz. A receptet Dokinál  itt találtam.


Zserbó gombóc

Hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarack,
15 dkg darált dió,
2 evőkanál narancslikőr vagy konyak, rum,
2 evőkanál cukor,
1 dl birsalma kompót leve,
1 evőkanál baracklekvár,

A csokis bevonathoz:

25 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A barackokat meglocsoljuk az alkohollal és a birsalma kompót levével, majd állni hagyjuk kb. 2 órán át, azután leszűrjük (legjobb egy egész éjszakát hagyni). Késes aprítóval vagy kávédarálóval jól szétaprítjuk az aszalt barackokat, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót úgy, hogy gyúrható legyen a massza. A masszából pici golyókat formázunk, majd betesszük a hűtőbe őket, hogy könnyebb legyen a csokival bevonni.
Kb. 1 óra múlva az étcsokit egy kisebb lábasban vízgőz fölött megolvasztjuk, temperáljuk.
A gombócokat egyesével megmártjuk a megolvadt csokiban és sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni. Utána csokikapszliba tesszük és jól eldugjuk karácsonyig.

2010. november 28., vasárnap

Kókuszos bonbon


Köszönöm a sok dicséretet, nagyon kedvesek vagytok.
Nem szeretnék senkit megtéveszteni, nem mindegyik csoki készült az idén :-))
Ez a mostani viszont igen. Ehhez el kell mondani, hogy sütiben nem vagyok oda a kókuszért, de van egy szaloncukor, amit nagyon szeretek, persze, hogy kókuszos. Tavaly már nem láttam sehol, ezért gondoltam, hogy megpróbálom. Amikor kész lett, alig vártam, hogy megkóstoljam. Nos az eredmény meglepett, szinte ugyanaz. Ebből fogok szaloncukrot is készíteni. Kb. 14 db lett.

Kókuszos bonbon

Hozzávalók:
a kókuszos töltelékhez: 5 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín, 1 kiskanál kókuszzsír, 5-8 dkg kókusz, 2 teáskanál glükóz szirup.
a csokiköntöshöz 15 dkg jó minőségű étcsokoládé (most 65 %-ost használtam), 1 kiskanál kókuszzsír.

Elkészítés: a tejszín megmelegítettem, majd beletettem kókuszzsírt és a glükóz szirupot, beletördeltem a fehér csokit és hagytam, hogy felolvadjon. Ekkor tettem bele a kókuszt is és jól összekevertem. Pár percre hűtőbe tettem, de csak addig, amíg egy kicsit szilárdabb állapota lett.

Addig az étcsokoládét 40-50- fokos víz fölött egy kis edényben felolvasztottam, majd hozzákevertem a kókuszzsírt. Ettől szép fényes marad a csoki. A bonbon formát kétszer kikentem a csokival, közte a hűtőben pihent.
A második pihenés után megtöltöttem a kókuszkrémmel. Ha keményebb lesz a krém, mint, ahogy belel tudnánk kanalazni a formák mélyedéseibe, akkor egy pillanatra tegyük alacsony hőfokon a mikróba. A krém tetejét csokival zártam le és újra hűtőbe tettem. Kb. egy óra múlva kiszedtem a formából. Nagyon finom, ha valaki akarja, akkor egy kis kókuszlikőrrel is ízesítheti.

2010. november 25., csütörtök

Mazsolakrémes-marcipános bonbon


Ma nagyüzemben gyártottam a bonbonokat. Jó kis pepecselős munka volt, de megérte.Csak az volt a gond, hogy mire elkészültem, már nem lehetett fotózni. Azért készítettem egy gyors képet, majd nappali fénynél lesz jobb is. A mostani csokimat Csokiimádók klubja ihlette és mondhatom nagyon finom lett. A készítésnél érdemes több krémet készíteni, mert a krém párolgási sebessége elég magas :-) Végre kaptam kókuszzsírt, ami jobb a csokikhoz, mint a vaj.

Mazsolakrémes - marcipános bonbon

Hozzávalók:

15 dkg mazsola,
1 dl rum,
15 dkg marcipán,
kókuszzsír,
0,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé.

Elkészítés:
töltelék: a mazsolát előző este a rumba beáztattam . Másnap a rum egy részét leöntöttem róla és aprítógépben a marcipánnal együtt krémesre kevertem. Közben a tejszínt felmelegítettem és 5 dkg csokit tettem bele, hagytam felolvadni, majd pár percre a hűtőbe tettem, utána a mazsolás marcipánkrémbe kevertem.

A maradék csokit egy kiskanál kókuszzsírral mikróban a legalacsonyabb fokozaton megmelegítettem. Figyelni kell, hogy 40 fok fölé ne menjen a hőfok. Én úgy készítem, hogy percenként megnézem és jól elkeverem. Ezzel a csokival kentem ki a kétszer a műanyag formát. Közte a hűtőben várt sorára pár percig, amíg a csoki megszilárdult. A második menet után kiskanállal a krémet beletettem a formába és újra hűtőbe tettem pár percre. Az utolsó fordulóban a tetejét csokival zártam le és ismét hűtő következett. Kb. egy óra múlva kivettem a hűtőből és a formából kiszedve, csoki kapszliba tettem és egy jól záródó dobozban várja a barátokat.

2010. november 24., szerda

Marcipánnal töltött datolya csokiköntösben


Nagyon szeretem a marcipánt, szívesen használom a bonbonokba, süteményekbe. Itt most a datolyát töltöttem meg vele és azt mártottam csokoládéba. Nagyon finom csokoládé lett belőle.Ha gyerekeknek készítjük, természetesen a szeszt elhagyjuk belőle.

Marcipánnal töltött datolya csokiköntösben (Latsia alapján)

Hozzávalók:
30 szem aszalt datolya (kimagozva),
15 dkg marcipánmassza,
5 dkg valamilyen mag ( mogyoró, pisztácia, kesu dió őrölve),
1 kupica narancslikőr (én egy kis finom törkölyt tettem bele)
15-20 dkg étcsokoládé,
1 dkg vaj.

Elkészítés: A datolyát kimagozzuk óvatosan, hogy ne szakadjon ketté. A marcipánt összegyúrjuk a likőrrel és a maggal, majd 30 db apró gömböt formázunk belőle. A datolyamag helyére nyomjuk a marcipánmasszát. A csokoládét felolvasztjuk és ebbe mártogatjuk a datolyát, majd a tetejét megszórjuk pisztáciával, vagy szeletelt mandulával.


2010. november 23., kedd

Baileyses trüffel krémes praliné


Nagyon szeretem ezeket a szilikon csokiformákat. Arra kell figyelni, hogy mindenhol egyenletesen legyek kikenve a csokival legalább kétszer. Akkor nem fordulhat elő, hogy kipattintva a formából, a csoki teteje bereped. Ez az édesség kizárólag felnőtteknek ajánlott.

Baileyses trüffel krémes praliné


Hozzávalók:

a töltelékhez:
5 dkg fehér csokoládé,
5 dkg tejcsokoládé,
0,5 dl tejszín,
0,5 dl baileys,
2 kiskanál nescafé.

a bevonathoz:
15-20 dkg jó minőségű étcsokoládé.

Elkészítés: a töltelékhez a fehér csokit és a tejcsokit feldaraboljuk, a tejszínt 1 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről és beletesszük a kétféle csokit, majd addig keverjük, amíg felolvad. Belekeverjük a nescafét , meg a baileyst is. Kb. 20 percig hűlni hagyjuk, majd jó habosra keverjük.
Közben kb. 40 fokos víz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét és bármilyen formát kikenünk vele egy rétegben, majd hűtőbe tesszük. Amikor megdermedt a csoki, még egyszer kikenjük és ismét hűtőbe tesszük.
Ha ismét megdermedt, akkor beletöltjük az előzőleg elkészített krémet, a tetejét csokival zárjuk le és hűtőbe tesszük legalább egy órára. Kivéve a hűtőből, a formából simán kinyomjuk.

2010. november 22., hétfő

Narancsos trüffel krémmel töltött csokigolyók marcipánba csomagolva, csokiköntösben


Több helyen is utána olvastam a trüffel krémnek, de valahogy olyan macerásnak tűnt. Így kicsit egyszerűsítettem a folyamatokon, a végeredményt kóstolva, nem rontott rajta semmit. Fogyókúrázóknak nem ajánlott :-)

Narancsos trüffel krémmel töltött csokigolyók marcipánba csomagolva, csokiköntösben

Hozzávalók:
25 dkg étcsoki,
20 dkg marcipánmassza,
trüffelkrém.

A trüffel krémhez:
1 dl tejszín,
20 dkg étcsokoládé,
5 dkg vaj,
1 narancs reszelt héja,
pár csepp mandulaaroma,
pár csepp vanília aroma.

Elkészítés:
trüffel krém:

1 dl tejszínt éppen csak megmelegítettem, majd beletördeltem az étcsokit (kb. 20 dkg) (jó minőségű) és 5 dkg vajat, beletettem 1 narancs reszelt héját, pár csepp mandulaaromát, kevés rumot és pár csepp vaníliaaromát. Jól elkevertem és egy napra hűtőbe tettem. Másnap kivettem a hűtőből és ismét jól elkevertem. Csodás íze van.

Ehhez a csokihoz a toffifee csoki műanyag tartóját használtam, amelyet kétszer kentem ki olvasztott étcsokival és a hűtőbe tettem. Amikor a csoki megdermedt, akkor kivettem a formából és két félgömböt töltöttem meg a narancsos trüffel krémmel. A két félgömböt összefordítottam és marcipánba burkoltam, majd úgy mártottam csokiba.
Tetejét megszórtam kókusz reszelékkel és készen kapható csokilapocskával díszítettem.
Csodálatos meglepetés annak, aki megkóstolja.

A trüffel krémet nem lehet pontosan kiszámolni, ha marad egy kevés, akkor másféle bonbont is lehet készíteni belőle.

2010. november 21., vasárnap

Meggyel töltött gesztenye golyók



A másik blogom nevéből adódóan imádom a gesztenyét minden formájában. Ezt az édességet is a gesztenye ihlette. Könnyen elkészíthető és méltó helyet kaphat a karácsonyi édességek között.

Meggyel töltött gesztenye golyók

Hozzávalók:

25 dkg gesztenyemassza,
kevés rum,(gyereknek készülőben ne tegyünk)
egy kanál darált keksz,
meggybefőtt,
20 dkg étcsokoládé.

Elkészítés: a gesztenye masszát összekeverem a keksszel és a rummal, majd kis gömböket formázok belőle. Mindegyik közepébe varázsolok egy szem meggybefőttet. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztom, temperálom.  A gesztenye golyókat mártóvilla segítségével az olvasztott csokiba mártom, rácsra, vagy sütőpapírra téve hagyom megdermedni. Tetejét megszórom kókuszreszelékkel, vagy vágott mandulával, vagy pisztáciával. Én most készen kapható csokidísszel és cukorgyönggyel díszítettem.

2010. november 19., péntek

Tiramisu golyók


Találtam még egy mascarponét a hűtőben és gondoltam itt az ideje kipróbálni Latsiánál látott tiramisu golyókat. Többen is kipróbálták már és mindenkinek nagyon ízlett...gyorsan elkészíthető és minden volt is hozzá itthon. Az eredeti recept itt található.

"Tiramisu golyók / Latsia

Hozzávalók:
2 tk nescafe,
20 dkg keksz,
15 dkg Mascarpone vagy Philadelphia krémsajt,
1 ek porcukor,
2 ek Amaretto vagy pár csepp keserű mandula aroma,
kakaó a hempergetéshez.

Elkészítés: a kávéport 2 ek forró vízben feloldottam, hűlni hagytam. A kekszet a mixerben összetörtem, majd a kávéval összekevertem, állni hagytam. A Mascarpone-t a cukorral és a likőrrel/aromával összekevertem, és hozzáforgattam a kávés kekszet. Golyókat formáztam, amiket a kakaóba forgattam, majd behűtöttem.
Latsia megjegyzése: ha nem elég formázható a massza, /nekem ez történt/tegyél hozzá még egy kis darált kekszet és hűtsd be - vizes kézzel formáztam gyors mozdulatokkal a golyókat és utána hempergettem a kakaóba.

2010. november 18., csütörtök

Vörösborban áztatott marcipános aszalt szilva csokiba mártva


Ennél az édességnél fontos az aszalt szilva áztatása vagy cherryben, vagy vörösborban. Én jófajta vörösborban áztattam egy egész napig, majd leöntöttem róla. A vörösbort utána elkészítettem forralt bornak. Mondhatom szuper volt.

Vörösborban áztatott marcipános aszalt szilva, csokiba mártva

Hozzávalók:
15 db aszalt szilva,
25 dkg marcipánmassza,
1-2 dl cherry, vagy vörösbor,
25 dkg jó minőségű étcsokoládé,
tetejére pisztácia.

Elkészítés: az aszalt szilvát előző este beáztatjuk a cherrybe, vagy a vörösborba, majd másnap lecsepegtetjük, ha nagyobbak a szilvák, kettévágjuk. A csokoládét kb. 40 fokos víz fölött felolvasztjuk. A marcipánmasszát annyi golyóvá formázzuk, ahány szilvánk van és egyesével vékony kerek lapokká nyújtjuk, hogy be tudjuk burkolni a szilvákat vele. Szép kerekre formázzuk a becsomagolt szilvákat és villára szúrva belemártjuk a csokiba és rácsra vagy sütőpapírra tesszük. Teljesen hagyjuk a csokit megdermedni. A sütőpapírról nagyon szépen lejön.


2010. november 17., szerda

Sárgabarackos marcipán csokiköntösben


Ezt a bonbont még tavaly készítettem egy VKF! fordulóra. Nagyon finom volt, egyszerűen elkészíthető és természetesen nagyon finom.

Sárgabarackos marcipán csokiköntösben

Hozzávalók: (kb. 35 db-hoz)
a töltelékhez:
15 dkg aszalt sárgabarack,
25 dkg marcipánmassza,
a bevonáshoz:
20 dkg jó minőségű étcsokoládé.

Elkészítés: az aszalt sárgabarackot apró kockára vágjuk és a marcipánmasszába gyúrjuk. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. Közben 40 fokos víz fölött felolvasztjuk a csokoládét. A hűtőből kivett sárgabarackos marcipánt sütőpapír között kb 1,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk. Egyforma kockákra vágjuk és egyesével az olvasztott csokoládéba mártjuk. Sütőpapírra téve hagyjuk a csokit megdermedni. 2-3 db aszalt sárgabarackot szép vékony csíkokra vágjuk és azzal díszítjük a csokikockákat.

2010. november 16., kedd

Az indulás



Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy a blogomról áthozok pár dolgot ide.

Azért esett a bonbonokra a választásom, mert csokiimádó, csokifüggő vagyok.
De nem ám akármilyen csokit szeretek, megválogatom milyet eszem. Főleg az étcsokikat, a belőlük készült bonbonok vonzanak. Ezért is készítek nagy részt ilyeneket.

Kedvenc csokimat csak Ausztriában lehet venni, ezért, ha arra járok mindig feltankolok belőle.

A bonbon készítést tavaly szerettem meg. Kaptam egy szilikonos formát és innét indult az őrület. Sok blogban láttam bonbon készítést, nem nagy ördöngösség. Bár türelem az kell hozzá.

Igaz ez a tevékenység nagyrészt a karácsonyhoz köthető, meg a téli időszakhoz.
Remélem sok csokiimádóval fogok itt találkozni.