2010. december 1., szerda

Bonbon, praliné, vagy trüffel?

Mivel én felváltva alkalmazom a csokijaimhoz a bonbon, a trüffel, a praliné kifejezéseket, ezért most utána néztem melyik mit takar pontosan.
A leírást itt találtam.

"Bonbon, praliné, trüffel - mi is köztük a különbség?
Apró és édes falatok, de némi különbség van közöttük.

A bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.
Természetesen a jó minőségű csokoládé az alap!

A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban.
Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.

A praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki az egyik monda szerint 1671-ben az odaégetett mandulás desszertre ráöntette az olvasztott csokoládét, hátha még használható lesz úgy… Más források szerint urának kedveskedve kísérletezett. A recept szerint pirított mandulát vagy mogyorót felfőzött cukorral kell bevonni, aztán csokoládéba is lehet mártani. A szó a marsall nevéből származik.

A trüffel német szó jelentése szarvasgomba, de a csokoládébonbonokra is elterjedt a kifejezés. A kicsi, rücskös édességek alakja egyrészt hasonlít is a drága étekre, másrészt állítólag szorosabb köze is van egymáshoz a kettőnek: régen a szarvasgombát konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették belőle, a megmaradt alkohollal kis desszertcsokoládékat töltöttek.

Érdemes még tudni, hogy a bonbont egyesével csomagolják, a praliné és a trüffel mignonpapíron tálalandó.

2 megjegyzés :

  1. nyah, akkor most én mit gyártottam???)))))

    VálaszTörlés
  2. Málnukám!
    Te bonbont készítettél trüffel krémmel, és nagyon finomat :-))

    VálaszTörlés