2010. december 27., hétfő

Aszalt meggyes-marcipános bonbon


Remélem mindenkinek szép volt a Karácsony. Egy rossz volt benne, hogy hamar eltelt.
A bonbonok nagy sikert arattak, érdemes volt velük "babrálni":-)

Ez a bonbon pár nappal karácsony előtt lett kész és mondhatom, hogy méltán kapott helyet a bonbonok között. Ehhez is kell egy kis előkészület, ugyanis az aszalt meggyet egy-két nappal előtte rumba kell áztatni. Mivel az aszalt meggy nem elég édes, mondhatnám kissé savanyú volt, ezért mézet is tettem a rumba és nagyon finom lett két nap múlva. Vigyázni kellett, hogy ne "tűnjön el" idő előtt :-)

Aszalt meggyes-marcipános bonbon csokiba zárva

Hozzávalók:

1 csg aszalt meggy,
1 dl rum,
2 evőkanál méz,
10 dkg marcipán,
20 dkg jó minőségű étcsokoládé (65 %-ost használtam).

Elkészítés: a rumot összekevertem a mézzel és ebbe áztattam bele az aszalt meggyet. 1-2 nap kell, hogy jól megszívja magát. Amikor kész az áztatás, akkor lecsöpögtettem a rumot a meggyről, azt félretettem. A késes aprítóba tettem a meggyet a marcipánnal együtt. Nem kell teljesen szétaprítani, maradjanak benne akkora darabok, hogy érezni lehessen a meggyet. Az aprító gépből kivéve még egyszer-kétszer jól elkeverem. Ha nagyon kemény lenne a massza, akkor a félretett rummal még egy kicsit elkeverem.
Az csokiolvasztóban felolvasztottam a csokoládét a már jól ismert módon és a bonbon formát ezzel a csokival kentem ki háromszor, mivel ez egy kicsit vastagabb szilikon forma volt és nem szerettem volna, ha a kipattintásnál eltörik a bonbon.
A kenések között a hűtőben pihent a forma. A harmadik menet után kiskanál segítségével megtöltöttem a formát, ügyelve arra, hogy hagyjak helyet a lezárásra.
A tetejére csokit öntöttem és egy picit elegyengettem, hogy mindenhol fedje a csoki. Sikerült is mind a 16 db-ot sikeresen kifordítani, egy sem törött el.
Nagyon finom, ezt is érdemes kipróbálni.

9 megjegyzés :

  1. Ez jól hangzik!Én is készítettem bonbont,többek közt a likőrös bonbonodat is,amire már régóta készülök.Nagyon fincsi lett,köszönet a receptért:)

    VálaszTörlés
  2. Edó!
    Nagyon örülök, hogy tetszett!
    Gondolom nálatok is nagy sikert arattak a saját készítésű bonbonok:-))

    VálaszTörlés
  3. Aszalt meggy és marcipán, remek páros!

    VálaszTörlés
  4. Na azért jó, hogy legalább itt vagy! :):) *megkönnyebül*

    VálaszTörlés
  5. imádnám... kérek szépen egy kis kóstolót! :)

    VálaszTörlés
  6. Gesztenye,ez megint jól sikerült:-),el is hiszem,hogy nagy sikerei voltak a bonbonoknak,istenieket készítettél,nekem is nagyon örültek a nagyszüleim amiket csináltam nekik:-)

    VálaszTörlés
  7. Gesztenye, szeretnék e-mailt írni neked, de seholsem találom a címed! Tudnál nekem írni, a blogomon ott az elérhetőségem!! Köszi!!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, most nincs időm egyesével válaszolni, mert nálunk még mindig karácsony van és sok a vendég:-))
    Új év után jövök újra:-))
    Addig is mindenkinek szép napokat és boldog új esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés